Allerede for et par tiår siden begynte man å slite med massive angrep av furubarkebiller på contortafuru i Canada. Oppblomstringen skjedde i de store fredete skogområdene og spredte seg ut ved hjelp av vinden derfra. Man forsøkte i årevis å hogge angrepet skog for å utnytte ressursen. I dag har man derfor mindre skog å hogge, og hogsten er kraftig redusert.
Noe av det samme har man opplevd i store deler av Europa, men her med størst skader på gran. Norge har sluppet relativt billig unna så langt, men nå har barkebillepopulasjonen økt i Sør-Norge. Det er ikke utenkelig at billene kan øke i antall også I Midt-Norge og gjøre store skader. Med skader på skogen og økt hogst for å hente ut skadd skog, kan framtidig hogstvolum bli påvirket.
Sist det var store angrep i Norge var gjennom 1970-tallet. Angrepene varte over flere år og mye skog ble skadet. Forskjellen til i dag er at sjøl om det var tørkesomrer på 70-tallet, så har klimaendringene ført til at sommeren har økt i lengde og det er ennå større fare for tørkeperioder. Dette gir billene mulighet til å få fram flere generasjoner i løpet av en sesong, noe som vil gi en enorm vekst i antall biller. Med stor populasjon øker billenes mulighet til å angripe og drepe friske trær, men som er svekket på grunn av tørkestress.
Det stod nylig et informativt oppslag i Nationen om barkbiller, les oppslaget her.