Nyheter

Glad i tre!

Fredrik Lund med ny bok: Some Huses

Foto av: Magne Løfaldli/WoodWorks!

WoodWorks! sin utsendt hadde gleden av å bli invitert til boklansering, der arkitekt Fredrik Lund presenterte sin nye bok; Some Huses!

Fredrik Lund er en dedikert tre- og naturentusiast, samt professor ved Institutt for arkitektur og teknologi NTNU.

Fredrik Lund under boklanseringa. Foto Magne Løfaldli/WoodWorks!.

Lund er kjent for sine tanker om hvordan bygninger reflekterer vårt forhold til naturen. Han har uttrykt bekymring over nordmenns fokus på utsikt, som han mener kan føre til uheldige plasseringer av hus, som kan føre til skade på landskapet. Inspirert av sin spanske arkitektkone, legger han vekt på hvordan hus integreres med sine nærmeste omgivelser.

Da vi spurte Fredrik hvordan hans sterke interesse for tre, natur og trehus har oppstått, svarte han slik:

«Jeg vokste opp i det den gang landlige Asker, rett ved en bondegård. I kanten av jordet nær vårt hus lekte vi mye på en byggeplass, der to nye boliger var under bygging. Selv om jeg var ung, kunne jeg fornemme at disse husene var noe spesielt. Jeg husker hvor sterkt det luktet av nyskåret trevirke. Vi satte nesa inntil enden på de kraftige furupanelene og dro inn. Siden har jeg elsket tre. langt senere ble jeg klar over at det var den legendariske trearkitekten Wenche Selmer som stod bak disse husene.

Selv om jeg dessverre ikke har fått realisert så mange av mine hus, har jeg også blitt kalt trearkitekt ved flere anledninger. Et stort kompliment. Og nå har jeg altså tegnet en bok, med 42 trehus. I Wenche Selmers ånd ønsker jeg å videreføre denne norske tradisjonen. Jeg husker at den kjente norske arkitekturteoretikeren Christian Norberg Schulz brukte uttrykket “panelarkitektur”, da han holdt en forelesning i Oslo om trehusene til Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson. Mange av husene de tegnet er preget av det jeg vil kalle en uanstrengt stillferdighet. Dette har vært en stor inspirasjon for meg. For om man kan skape hus som er bygget av det sunneste og mest naturnære materiale som finnes, og samtidig oppnå at husene føles som en stillferdig ramme om livet, ja, da er man kanskje kommet et stykke på vei».

Denne filosofien om å flette bygninger sammen med naturen, er et sentralt tema i Fredrik Lunds nye bok. Det kan du lese mer om på nettstedet akitektur.no, under tittelen «Kanskje har vi mistet evnen til å tegne bolig!»

Det legendariske, trendsettende Sea Ranch, California 1966. Av MLTW: Moore Lyndon Turnbull Whittaker.