Innlegget har pr nå stått i Brønnøysunds Avis 12. juli side 32 i papirutgaven. Det er sendt til flere aviser og nettsteder.
Her er hele innlegget:
Markedssvikt rammer byggenæringa
Kjersti Kinderås, klyngeleder, WoodWorks! Cluster
Omkostningene av manglende byggeaktivitet er alvorlig og omfattende for den grønne industrien og samfunnet generelt. Et økende boligbehov tilsier at det er behov for ei større offentlig satsing på tiltak for å dekke boligmangelen.
De siste årenes utfordringer med renteøkning, inflasjon og økte byggekostnader har ført til problemer med å finansiere bygg- og anleggsprosjekter, ikke bare i Norge, men i hele Vest Europa. Konsekvensene av lavere byggeaktivitet er store for næringslivet. Bedriftene trenger et marked for å kunne selge det de produserer.
Byggeaktiviteten dekker bare halvparten av behovet for å ha tilstrekkelig boligforsyning, ifølge Boligprodusentene. Boligbehovet i Norge er beregnet til nærmere 30 000 boenheter, mens det de siste tolv månedene er igangsatt bygging av bare 13 916 boenheter. Dette får konsekvenser for de som trenger bolig – og de som skal bygge boligene.
Svikten i markedet rammer den grønne industrisatsinga. Det medfører nedbygging av kapasitet i byggebransjen og treindustrien, med nedbemanning og konkurser.
Hjørnesteinsbedriften Overhalla Hus er konkurs, og 60 arbeidsplasser forsvinner. Overhalla Hus har vært en innovativ bedrift, som har vært i utviklingsfronten med satsing på bruk av ny teknologi og framtidsretta industriutvikling. Konkursen får konsekvenser for hele skog- og trenæringa, som er gjensidig avhengig av at alle ledd fra skogen til markedet fungerer.
Tømmer fra norsk skog skal bidra til mest mulig verdiskaping gjennom videreforedling og eksport av ferdigvare skriver Regjeringen i Grønt Industriløft. Ambisjonene er høye når det vises til at bygningsmaterialer i tre er den viktigste verdidriveren i næringen.
Mye er på gang i ei offensiv skog- og trenæring. I WoodWorks! Klyngen samarbeider nærmere 80 bedrifter om å utvikle produkter og markeder innen skogbruk og bruk av trevirke. For å utløse potensialet, satses det på klimavennlige byggløsninger som møter framtidas behov, med fokus på fleretasjes bygg i lette trekonstruksjoner, påbygg med tre i høydenfor å være arealeffektiv og utnytte eksisterende infrastruktur, industrialisert og digitalisert produksjon for å oppnå økt effektivitet og kvalitet, samt minimering av avfall i byggeprosessen. En velfungerende skogbasert verdikjede er dessuten god klimapolitikk.
Den negative trenden i byggebransjen vil fortsette i 2024, med en forventet nedgang på 2,7 prosent på Europeisk nivå, hovedsakelig forårsaket av fortsatt store utfordringer i nyboligmarkedene, ifølge Prognosesenteret. Det forventes en positiv utvikling i 2025 og 2026.
Hele landet rammes av boligmangelen. Boligprodusentene viser til at de neste fire årene vil bli ferdigstilt 40 000 færre boliger enn behovet i Norge.
Tida er inne for å satse på offentlige virkemidler for å fremme grønn og klimavennlig boligbygging raskt, noe som vil bidra til å dekke det økende boligbehovet. Det vil samtidig gi oppdrag til byggebransjen og ta vare på arbeidsplasser og sikre at kompetansen er på plass når byggeaktiviteten igjen tar seg opp.
Det vil ta tid å rette opp konsekvensene av markedssvikten de siste årene. Det haster derfor å få satt i verk tiltak, slik at vi ikke mister mer av kompetansen bransjen vil trenge i framtida.