Nyheter

Vi trives i trebygg

Ny forskning viser at bygg i tre gir bedre fysisk og psykisk helse.

Foto av: FotoKnoff

Mindre CO2 og lavere stressnivå

Argumentene for å velge tre som byggemateriale er mange. At det er bra for miljøet, har åpnet muligheten for økt trebruk de siste årene. Det er nå også gjennomført flere forskningsprosjekter som viser at folks stressnivå blir redusert av å oppholde seg i slike bygninger. Ett av disse er det nylig avsluttede prosjektet Wood2New, som har sett på trebruk i interiør. Man fant her at det å se synlige treoverflater, gir en positiv opplevelse. Årsakene til dette kan være at materialet oppfattes som naturlig, og at det påvirker kvaliteten på inneluft, fuktbalanse, komfort og akustikk.

Taler for økt bruk av tre

En gruppe svenske forskere fra prosjektet hevder at dette kan få konsekvenser for hvordan vi innreder skoler og arbeidsplasser. Du kan lese mer om dette på trenytt.no: Tre er bra for helsa.

Anders Nyrud fra NMBU holdt også foredrag om dette temaet på seminaret “WOOD-BASED ZERO CITIES” som fant sted i Trondheim for nylig. Du kan lese slidsene fra foredraget her: Does elements of nature have a healing effect?