Nyheter

Seminaret TREmuligheter vel gjennomført

- Framtida er TREffsikker!

En innholdsrik dag med sterkt faglig program om innovativ og framtidsrettet trebruk ble vel gjennomført da Seminaret TREmuligheter gikk av stabelen ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Møteleder Karin Hovde i KUN ledet forsamlingen med stor overvekt av damer igjennom et rikt program. Første foredragsholder var rektor i Nord Universitet Hanne Solheim Hansen – som fortalte at universitetet jobber etter visjonen om at globale utfordringer kan håndteres med regionale løsninger. Videre på programmet sto innføring i de kommersielle mulighetene som ligger i bruk av tre, og mulighetene for å tjene penger på å nytte treverk til å utvikle produkter – presentert av prosjektleder i FoU Innovasjon og Trebruk for Skognæringa Kyst, Kristin Støren Wigum, og klyngeleder Kjersti Kinderås i Arena Skog. Kinderås kunne også avslørte overfor forsamlingen at klyngen er i et navneskifte hvor Arena Skog skifter navn til WOODWORKS Cluster.

Trebruk er framtida

Kathrin Mörseburg, seniorforsker ved RISE PFI, holdt et spennende foredrag om hvordan alternative formingsteknologier av trefiber åpner opp for nye produktområder – med øye for å utvikle miljøvennlige produkter som skal erstatte plast.

Daglig leder ved Snekkeriet Verdal, Atle Aune, fortalte om Snekkeriets store engasjement for å benytte treverkets gode egenskaper til utvikling av kvalitetsprodukter i moderne design – men også deres lidenskap for å ta vare på kunnskapen som ligger i å produsere produkter for framtida i en tradisjonell innpakning.

Benker i moderne design av Snekkeriet Verdal. Foto: Kjersti Kinderås.
Bruk av tre i bygg

Trøndelag Forskning og Utviklings prosjekt Tradisjonelt håndverk og bærekraftig bygging i Nordens Grønne Belte ble presentert av tidligere tredriver i Trøndelag, Per Reidar Næss. Prosjektet handler om videreformidling av kunnskap om tradisjonshåndverk – og skal utvikle små og mellomstore bedrifter som ønsker å satse på restaurering og bygningsvern.

Anne Grete Sagmo fra Blom Arkitekter forklarte en lydhør forsamling hvordan de som arkitekter tenker når de utvikler klimavennlige trebygg for framtida – både med tanke på energiforbruk og hvordan man kan begrense byggets fotavtrykk i terrenget.

Programmet for dagen ble avrundet med et besøk på Klonarkivet på Stiklestad hvor Hans Brede, Skogselskapet i Trøndelag, og Torstein Myhre, Skogfrøverket, holdt et foredrag om planteforedling i et klimaperspektiv.

Seminaret ble arrangert i samarbeid mellom Kvinner i Skogbruket, Arena Skog, Skogselskapet i Trøndelag, Allskog og KUN.

F.v. Kathrin Mörseburg, RISE PFI, Torstein Myhre, Skogfrøverket,
og Hans Brede, Skogselskapet i Trøndelag. Foto: Kjersti Kinderås.
Deltakere samlet før festmiddag. Foto: Kjersti Kinderås.