Nyheter

Snakket til Trøndelag om tømmermarkedet

Link til Webinaret med Danske Bank

I samarbeid med WoodWorks! fortalte Danske Banks «tømmermarkeds-kjendis» Johan Freij om den siste utviklingen rett inn i studio i Trøndelag. Der stod Knut Marius Skoglund, leder for bedriftsmarked Midt- og Nord-Norge hos Danske Bank, ved spakene og dirigerte innlegg og spørsmål.

Tekst: Line Venn

Områdesjef for skog og landbruk hos Danske Bank, Johan Freij, har utviklet seg til nærmest å bli en superstjerne med sin ekspertise på tømmermarkedet kombinert med sin positive innstilling. Gjennom markedsbulletinen Skog og Ekonomi har han etablert en ekspertstatus og siste halvåret har han og hans kollegaer også levert strømmete webinarer/TV-sendinger. Denne gangen leverte de i samarbeid med skogklyngen WoodWorks! i Norge. Og med seg hadde Johan Freij også sine ekspertkollegaer i Danske Bank – aksjeanalytiker Oskar Lindström og sjeføkonom Frank Jullum.

Samarbeid: Danske Banks «tømmermarkeds-kjendis» Johan Freij forteller m den siste utviklingen rett inn studio i Trøndelag i samarbeid med skogklyngen Woodworks! Der står hans norske kollega Knut Marius Skoglund ved spakene og dirigerte innlegg og spørsmål.

Høstens tømmerpriser

Freij peker på hvordan tømmerlagrene i Sverige er stappfulle med massevirke og at prisene på importvirke har blitt sterkt presset siste tiden. – 4,5 millioner m3 ligger på lager hos industrien for tiden. Det er 1,5 million m3 mer enn normalt. Dette presser prisene på massevirket og sagbruksflis. Blant annet har prisen på massevirke fra Balitkum mer enn halvert seg siste året, og ligger nå på rundt 30 Euro kubikken, forteller Freij. Dette påvirker selvsagt også importen fra Norge. – Siste tiden er vi oppe i 3,5 million m3 i import fra Norge, inkludert flis. Og prisene har gått ned også her, sier han og viser figur 1. Freij spår ytterligere nedgang fremover.

Sagtømmer på vei opp

For sagtømmeret er han imidlertid optimistisk og starter med å vise at prisene har flatet ut generelt, men at de syd-svenske prisene er ekstremt høye, noe som ofte er et forvarsel. – Her er konkurransen tøffest, og det er ofte her vi ser tendensene først, påpeker Freij. Han ber også seerne merke seg hvordan furu og gran-prisene nå nærmest er like. Det skyldes både fall i granprisene og økning for furu. (Figur 2).

Eksplodert i USA

Utviklingen i år har ikke blitt som man forventet – for noen av oss. Men til tross for koronaens innvirkning, har det slett ikke blitt så galt for skog- og trenæringen.
– Vi startet året med optimisme hos sagbrukene, før korona gjorde sitt inntog. Da stoppet mye opp på grunn av usikkerheten. Men så begynte folk å hamre og spikre. Permitterte folk renoverte i mange land. Det førte til at trelastlagrene for både gran og furu raste, samtidig som prisene steg. I USA har de endog eksplodert (se figur 3).

Men også i Europa og Asia har prisene vært svært gode. Og vi har sett et ekstremt underskudd på impregnert furu, blant annet, oppsummerer Freij og supplerer med en historie fra en sagbruksleder i Midt-Sverige som ble oppringt av en kunde i Nord-Norge som pustet lettet ut, da han ble tilbudt noen impregnerte bord. – Hur mange hadde inte han ringt til før han fikk positivt svar der, undrer Freij med et smil. Han kan vise til at statisikken underbygger historien og viser stor import av trelast fra Sverige til Norge denne perioden, se figur 4.

Hogg furu

Freij avslutter med å råde skogeierne til å hogge mer furubestand, siden sagtømmerprisene nå er på nivå med gran og etterspørselen i markedet er stor. Og selvsagt unngå tynninger så langt det går. – Men å sluttavvirke nå er helt ok. Selv om prisene ikke er på topp, er de fortsatt høye, mener Freij.

For de som gikk glipp av seminaret kan du høre det i ettertid. Klikk deg inn på denne linken.

I sendingen får du høre ekspertenes vurderinger av markedene for tømmer, massevirke, trevarer, samt rente og valuta.