Nyheter

Rallar Arkitektbyrå: Vil masseprodusere unike trebygg med nytt designprogram

WoodWorks! presenterer medlemsbedriftene: Her er Rallar Arkitektbyrå

 

De unge Rallar-arkitektene vil tegne unike bygg som kan produseres mer rasjonelt – gjerne i kortreist tre. For å utvikle denne merkevaren, samarbeider de med lokale produsenter om nye hi-tech prosesser, blant annet med eget designprogram.

Vil masseprodusere unike trebygg med nytt designprogram– Dagens systemer har for mange manuelle trinn. De tar både mye tid og fører til mange feil. Det gjør at de ferdige byggene ikke blir som arkitektene opprinnelig tenkte. Jeg tror at skal vi klare å produsere arkitekttegnede bygg mer rasjonelt må vi automatisere prosessen fra tegnebordet til ferdig bygg mest mulig. Derfor har jeg utviklet et designprogram for arkitekter som ”snakker med”  maskinene hos materialprodusentene. Det forteller John Haddal Mork som nylig prosederte sin doktoravhandling om nettopp dette.

Fra idé til ferdig bygg

Haddal Mork er relativt nyutdannet arkitekt, men startet egen praksis allerede under studiene, sammen med to medstudenter. Noe som er blitt til Rallar arkitektbyrå ved sjøsiden i studiebyen Trondheim. Disse var tidlig opptatt av å få følge idéene sine hele veien til ferdig bygg. Det nyutviklede programmet er således et godt verktøy for å sikre at virkeligheten likner mer på tegningene de legger så mye arbeid i.

– Folk betaler arkitekter for å tegne unike bygg der man vil sikre funksjonalitet og estetikk for å få gode rom. Men når arkitektene gir fra seg tegningene til entreprenører og byggherrer, mister vi mye av kontrollen over det som skjer videre i byggeprosessen. Det liker vi dårlig.  Derfor har vi i Rallar som mål å være med hele veien. Det er jo ingen vits i å bruke arkitekt, hvis noen andre finner på noe annet underveis, mener Mork.

Jeg har utviklet et designprogram for arkitekter som ”snakker med”  maskinene hos materialprodusentene. Det forteller John Haddal Mork som nylig prosederte sin doktoravhandling om nettopp dette. Foto: WoodWorks!

Kortreiste materialer

Mork innser at det krever mer av arkitektene. – Vi må kjenne hele kjeden, etablere miljøer, kjenne leverandører og materialene godt, påpeker han. Dette passer godt sammen med å bruke mer lokale produsenter og kortreiste materialer, en trend han syns bare ser ut til å forsterke seg.  – Vi har lyst å bruk lokale produsenter, fordi det virker fornuftig miljømessig. Korona-situasjonen har forsterket denne oppfatningen i samfunnet – av å være mer selvforsynt og bruke kortreiste produkter. Vi tror at denne trenden vil vedvare og at stadig flere vil spørre hvor produktene de kjøper er lagt. Da vil vi stå klare, sier Mork. Derfor samarbeider han og hans kollegaer med stadig flere lokale produsenter og om både unike uttrykk og rasjonelle prosesser.

Rasjonell produksjon

Mork tror nemlig at produksjonen må bli mer rasjonell, hvis arkitektenes ideer ikke skal bli for dyr og forbeholdt signalbygg. Målet er å standardisere det unike. – Den italienske arkitekturhistorikeren Mario Carpo snakker om hvordan vi først har vært gjennom «the age of handmade» og deretter «the age of machine made». Der det håndlagde og unike  har blitt byttet ut med det masseproduserte og like. Nå er vi imidlertid teknologisk i en situasjon der vi kan dyrke fordelene avbegge deler nemlig «the age of of digtal made». Ved hjelp av fantastiske såkalte CNC maskiner kan vi masseprodusere unike produkter, men på en rasjonell måte. Det er litt som å 3D-printe hus, forklarer Mork entusiastisk. Han forklarer at hans «doktor-program» automatiserer endringer på arkitekttegningene med en algoritme som bygger parametrisk. Han viser hvordan han kan løfte mønet på et bygg en meter med et tastetrykk som medfører at resten av bygget tilpasses den nye høyden. Og med det for eksempel knuter og andre konstruksjonstekniske data. – Systemet er slik at endrer du input, forandres output. Ofte må man programmere litt om for hvert prosjekt, dette programmet lærer underveis og får stadig mer overføringsverdi mellom prosjektene, såkalt AI, Artifical Intelligence. Mange arbeider slik i dag, og noen store arkitekter arbeider aktivt med slik parametrisk modellering, som Snøhetta, Helen and Hards og BIG. Men med mitt program, kan altså disse modellen i større grad overføres til den praktiske produksjonen, forklarer Mork.

Samarbeider om bruk av tre

For å utvikle prosesser med masseproduserte unike løsninger samarbeider derfor Rallar blant annet md produsenter av deres yndlingsmateriale, – nemlig tre. – Ja, vi har utviklet en merkevare med tre her. Det begynte i studietida, da vi tok på oss praktiske prosjekter. Først ut var et naust, der byggeskikken var tre. Kollegaen min Anders er tømrer også, så å bruke tre var naturlig. Og da vi som studenter fikk i oppgave å lage piren i Kjøpmannsgata, var første gang vi tenkte på hvordan vi kan bruke tre på andre måter. Siden har det bare ballet på seg og blitt en del av vårt «brand», forteller Mork.

Nylig meldte de unge arkitektene seg inn i Woodworks!-klyngen med mål om å etablere et større nettverk med leverandører og produsenter av byggematerialer i tre, som kan bidra til målet om at de som arkitekter får være med hele veien fra tegning til ferdig bygg. Og for å samarbeide med produsentene om prosesser på veien inn i «the digital age» – nemlig masseproduksjon av det unike. – Vi vil være arkitektene som sikrer at byggene blir som de var tenkt. Det er også en del av vår branding. Uten at det blir for dyrt. Og gjerne av tre, avslutter Mork med nesa godt nedi krystallkulen.