Nyheter

Studietur om bjørkesagbruk i Sverige

Gjennom WoodWorks! lauvtreprosjekt ble det arrangert studietur til Sverige for å se på bjørkesagbruk og bruk av lauvtrematerialer

Foto av: WoodWorks!

20. og 21. september møttes en gjeng norrbaggar fra forskjellige deler av landet i området Järvsjø i midtre Sverige for primært å se på bjørkesagbruk og anvendelse av lauvtreprodukter.

Med på turen var: Atle Aune fra Arkitre og Snekkeriet (Trøndelag), Ragnar Berg fra Norsk Limtre (Trøndelag), Torgeir Hjalte fra Sæteråsen sag (Troms), Trond Hamran fra Hamran snekkerverksted og Lauvverket (Agder) og Jan Petter Gysland fra Lauvverket (Agder). Fra prosjektteamet i WWC! deltok Ole Bakke, Knut Magnar Sandland og Rune Hedegart.

Vi var først innom Humlemo (https://www.humlemo.se/). Det er en snekkerbedrift med åtte ansatte, som produserer innredning og kjøkken, og bygger nøkkelferdige hus. De har en klar miljøprofil i sitt arbeid. De bruker bygger primært i tre, men bruker ikke spesielt mye lauvtre. Praten gikk livlig da vi kom inn på sprøyteisolering med trefiber, som er ett av deres viktige bein å stå på.

Björn Persson, som er en av de to brødrene som eier Humlemo.

 

Foran: Rune Hedegart fra WoodWorks! (th.) overrekker bokgave til Björn Persson som takk for at de tok imot oss. Bak fv.: Torgeir Hjalte, Knut Magnar Sandland, Ragnar Berg, Ole Bakke og  Atle Aune. Foto Staffan Persson.

Hovedformålet med turen var å se på bjørkesagbruk. Vi var så heldige å få komme på besøk hos Björkträ Timber AB (https://www.bjorktra.se/), som er et familieeid sagbruk som kun sager bjørk og foredler materialene til tørkede emner. De bruker 16-18 000 m3 bjørketømmer i året, og ligger på et skurutbytte på hele ca 50 %. De kommer så høyt ved å ha et bredt produktspekter, som gjør at de har behov for de fleste lengder og alle kvaliteter i hver tømmerstokk. Inn mot en vannkant kunne de f.eks. legge uttak av ei rund pinne. Der det er feil i en planke kan de kappe ut korte emner.

Tømmeret kommer primært fra nærområdet, men de henter virke fra en radius på ca 300 km, samt av og til fra Baltikum. Tilgang til råstoff var en av deres største bekymringer i hverdagen. De hadde relativt rause kvalitetskrav, som stort sett gikk på krok. De betalte litt over massevirkepris. Virket kom først og fremst inn på vinteren, og de sørget for å ha saget alt før midtsommer. Så var det inntaksstopp til rundt 1. august. Om høsten var det ofte litt dårlig tilgang på virke.

Etter saging og kanting, tørkes alt materialet ned til ca 8 %. De bruker lang tid på tørkeprosessen i hjemmeproduserte kamre, varmet med energi fra eget restråstoff i en flisfyr. Vi var svært imponert over det store produktspekteret de opererte med. Det var f.eks. diverse emner til flere typer møbelindustri, runde pinner til flere formål, knivskaft, fårikålpinner, strø, materialer til fingerskjøting (de gjorde ikke dette sjøl), osv. Kundeporteføljen var bygget opp over lang tid.

Gruppen samlet foran sagbruket til Björkträ Timber AB. Fv Ole Bakke, Ragnar Berg, Atle Aune, Knut Magnar Sandland, Torgeir Hjalte, Per-Anders Fransén (dagens eier av sagbruket), Trond Hamran og Jan Petter Gysland.