Nyheter

Fra pøbel til bestevenn?

Skal den prisbelønte stolen Pøbel bringe sitkagrana inn i varmen?

Foto av: Skognæringa Kyst SA

Oskar Keller laget en stol han ga navnet Pøbel i en masteroppgave på NTNU. Stolen er oppkalt etter selveste “pøbelgrana”, som noen liker å kalle sitkagrana.

I høst fikk Oskar Keller andreplass i den norske konkurransen for nyutdannede møbeldesignere; «Best Talent Award» i regi Designers’ Saturday.

Det hele startet med at en industriklynge i Stokmarknes tok kontakt med NTNU for å få dem til å komme opp med forslag til nyte måter å bruke virke av sitkagran på, forteller Keller. I dag blir sitkagran av skurkvalitet stort sett eksportert som rundt virke fra Norge. Men det skjæres noe enkelte steder i landet. I Stokkmarknes lager de paller av sitka, fordi det er et sterkt virke som er lettere enn alternative treslag, noe som gjør at det blir plass til mere fisk på paller av sitka og dermed billigere frakt.

Det vil framover bli hogd mye sitkagran, så da er det jo smart å finne gode bruksområder for den, som gir høy verdiskaping. En stol i sitkagran er midt i blinken, sjøl om det vel ikke vil ta unna de store volumene! En viktig effekt er å få inn et positivt syn på sitka som brukbart virke til mange formål. Så får vi håpe Keller og andre kan finne flere gode bruksområder for dette nyttige treslaget.

Det har stått et stykke om Pøbel i Adresseavisen, les det her.