Nyheter

Doktorgrad om gamle trær og biologisk mangfold

Litt sjølsagt, men samtidig viktig og grunnleggende kunnskap

Foto av: Rune Hedegart/WoodWorks!

Eivind Handegard er forsker ved NIBIO, og han har i sin doktorgrad undersøkt hvordan enkelttrærnes alder påvirker biologisk mangfold i boreal skog. Resultatene viser at alderen på trær og skog har en spesiell betydning for mangfoldet av lav, sopp, moser og planter.

Les hva NIBIO skriver om studien her.

“Jo lenger skogen har stått, desto flere arter har fått sjansen til å spre seg i den”, sier Handegard. På gamle trær og i gammel skog er det økt stabilitet på grunn av liten vekst. “Når trær eldes, blir de mer individualistiske i formen. Enkelte steder dør veden, det dannes hulrom i barken og barkens struktur blir grovere”, skriver NIBIO. Vi kan legge til at Ph i barken også kan endres med alderen.

Handegard har en meget viktig betraktning, som det er verdt å tenke over: “Gamle trær er leveområder det tar århundrer å skape. I motsetning til dødt trevirke som tømmer og stubber, kan vi ikke bare lage gamle trær. I en bærekraftig skogforvaltning er det derfor helt avgjørende å vite hvor de er.” Så kan man legge til at det gjerne er de store, og ofte gamle, trærne som gir den viktigste død-veden i skogen, så det er jo en viss sammenheng.