Nyheter

Grønt skifte dreier seg om mer enn fornybar energi

WoodWorks! sitt innlegg i Nationen like før jul

Dette innlegget har stått i Nationen 20.12. 2024. (Det er også sendt til Trønderavisa, men har ikke kommet på trykk der):

Grønt skifte dreier seg om mer enn fornybar energi

Av: Rune Hedegart, prosjektleder WoodWorks! Cluster

Det kostet Norge dyrt å bygge ut fossilnæringa, men man forstod at det var en meget gunstig investering. Nå koster det Norge dyrt å forsøke å forlenge fossilalderen, ved å forsøke å få til fangst og lagring av CO2 fra fossil produksjon, slik som betong.

Det vil koste Norge dyrt å legge om til grønn industri og et mer miljøvennlig levevis. Noen er skeptiske til om det faktisk er klimaendringer og om de i så fall er menneskeskapte. Svært mye tyder vel på at det er en realitet vi må se i øynene og forholde oss til. Uavhengig av det, er det så veldig mange andre gode grunner til å gjøre endringer; utfordringer med kjemikaliebruk, plastproblematikk og den enorme energibruken, som igjen fører til store areal- og naturinngrep til produksjon.

Hvis vi erkjenner utfordringene og vil gjøre noe med dem, så er det mulig og det kan faktisk gi Norge økonomisk fordeler på sikt. Men debatten rundt det grønne skiftet er i alt for stor grad knytta til energi. Det er opplagt at vi bruker enormt mye fossil energi og den må erstattes med fornybar, samtidig som vi må effektivisere energibruken, og det er riktig å ha stort fokus på dette. Men alle former for ting og materialer har også med energi å gjøre, samtidig som det også er helt andre elementer knytta til vår materialbruk. Å bruke produkter fra materialer som krever lite energi å lage, er en svært effektiv måte å redusere energibruken på. Å sørge for at materialer og produkter er gjenvinnbare og resirkulerbare, øker effektiviteten ytterligere.

Det finnes et slikt råstoff som kan foredles med mye lavere energibruk enn nesten alt annet, ved bruk av nærmest kun fornybar energi, og som i stor grad kan resirkuleres mange ganger; tømmer. Men det er i dag alt for lite fokus på å skape enda større verdier av tømmerressursen. Vi sender i dag ganske store mengder tømmer uforedla ut av landet. I Midt-Norge finnes det fullstendige verdikjeder fra tømmer, som trenger alt det norske tømmeret de kan få. Denne industrien har store muligheter til å utvikle seg videre hvis den får de rette rammebetingelsene. Det kan dreier seg om for eksempel tilgang til elektrisk kraft, bedre transportmuligheter for tømmer inn og ferdige produkter ut, og utdanning av kompetent arbeidskraft.

Oppfordringa til politikerne, når de snart går inn i et valgår og skal meisle ut sine framtidige satsinger, er å tenke litt bredere på det grønne skiftet enn kun energi. Det er smart å legge til rette for grønn næringsutvikling i litt bredere forstand.