Forandringer og tilpasninger i EUs direktiv for bærekraftsrapportering og EUs taksonomi-krav

Vi har her satt sammen en oversikt over forandringer og tilpasninger i EUs direktiv for bærekraftsrapportering og EUs taksonomi-krav, som vi har funnet.
Forslag til endringer i; Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) og EU-taksonomien
I februar 2025 har EU-kommisjonen lansert flere sentrale initiativer innen regelverksforenkling, bærekraftsrapportering og økonomisk regulering.
Endringene har som mål å redusere den administrative byrden for selskaper og øke EUs konkurransekraft. Hovedmålene er å gjøre rapporteringskravene enklere å gjennomføre og samtidig opprettholde fokuset på bærekraft.
1. Viktige forslag til endring av rapporteringskravene
✓ Utsettelse av rapporteringsplikt: Foretak med rapporteringsplikt for regnskapsåret 2025 eller 2026 får en utsettelse på to år, slik at første rapportering skjer i 2028 eller 2029.
✓ Færre foretak får rapporteringsplikt: Kun selskaper med mer enn 1000 ansatte omfattes av rapporteringskravet, noe som reduserer antallet rapporteringspliktige foretak med 80 %.
✓ Frivillig rapportering for mindre foretak: Foretak med færre enn 1000 ansatte vil kunne benytte en frivillig rapporteringsstandard utviklet av EFRAG.
✓ Forenkling av ESRS: De europeiske bærekraftsrapporteringstandardene (ESRS) skal revideres for å fjerne unødvendige opplysningskrav, prioritere kvantitative datapunkter og skille tydeligere mellom obligatoriske og frivillige datapunkter.
✓ Sektorspesifikke standarder fjernes: EU vil ikke lenger utarbeide egne sektorspesifikke rapporteringsstandarder.
✓ Attestasjon: Kravet om betryggende sikkerhet for bærekraftsrapporter utgår, og det vil fortsatt være moderate krav til attestasjon.
2. Foreslåtte endringer i EU-taksonomien
✓ Færre foretak får taksonomirapporteringsplikt: Foretak med en netto omsetning under 450 millioner euro får frivillig rapporteringsplikt.
✓ Forenkling av rapporteringsmaler: Antall datapunkter i rapporteringen reduseres med nesten 70 %, blant annet ved å slå sammen tabellene for omsetning, CapEx (kapitalutgifter) og OpEx (driftsutgifter).
✓ Unntak for økonomiske aktiviteter som ikke er finansielt vesentlige: Foretak kan unnlate å rapportere aktiviteter som utgjør mindre enn 10 % av total omsetning, CapEx og OpEx.
✓ Endringer i “Do No Significant Harm”-kriteriene (EUs 6 miljømål): Forenklinger i vurderingskrav for kjemikalier og forurensningskontroll.
✓ Justeringer for finansinstitusjoner: Den grønne brøken (GAR) – (måling av hvor bærekraftig en finansinstitusjons portefølje er) tilpasses for å unngå at mindre selskaper indirekte blir underlagt strenge taksonomikrav i finanssektoren.
3. Generell regelverksforenkling og konkurranseforbedring
✓ Målet er en reduksjon i administrativ byrde på 25 % innen 2029, med en spesifikk reduksjon på 35 % for små og mellomstore bedrifter.
✓ Forenklinger i bærekraftsrapportering for å redusere overflødig byråkrati.
✓ Bedre integrasjon med annen EU-lovgivning for å unngå dobbeltregulering.
Omnibus I er en del av EU-kommisjonens bredere strategi for å balansere bærekraftsforpliktelser med økonomisk vekst, samtidig som rapporteringskrav blir mer håndterbare for næringslivet.
Videre prosess
Forslagene i Omnibus I må godkjennes av Europaparlamentet og Rådet før de trer i kraft. For CSRD og taksonomien vil direktivendringer også måtte implementeres i nasjonal lovgivning.
Implementering av AI-loven
Den 2. februar 2025 trådte EUs AI Act i kraft. Loven pålegger alle AI-leverandører og brukere å sikre at ansatte får nødvendig opplæring i AI-bruk, risiko og ansvar.